Glas bestaat al zo’n 5000 jaar en zal waarschijnlijk tot het einde van de wereld blijven bestaan. Je vindt het in veel verschillende producten, van industriële apparatuur tot mooie vazen, tafelbladen, transparante wanden en ramen. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën is dubbel glas ook terug te vinden in de AEG zonnepanelen.

Waarom zijn zonnepanelen voorzien van glas(-glas)?

Glas is een bijna helder, zeer doorzichtig materiaal dat zeer goede isolerende eigenschappen heeft en chemisch neutraal is. Dit is dus ideaal om te gebruiken op de voorkant van zonnepanelen. Het paneel en zijn zonnecellen worden dan beschermd tegen krassen, het binnendringen van stof en vocht, terwijl het toch voldoende zonlicht toelaat.

Je zou kunnen denken dat bijvoorbeeld diamant of transparant aluminium hiervoor beter zouden zijn. Maar om dit op grote schaal, zoals bij zonnepanelen, toe te passen is zeer kostbaar en zou duurzaamheid bijna onbetaalbaar maken.

De achterkant bij AEG glas-glas zonnepanelen zijn dus ook van glas. Hiervoor zijn dezelfde voordelen van toepassing als op de voorkant. Het beschermd goed en kan, misschien tegen je verwachting, zeer goed tegen een stootje.

De glas-glas zonnepanelen, ook wel dubbelglas of glas-op-glas genoemd, worden op zijn plaats gehouden door een aluminium raamwerk. Dit biedt extra stevigheid tegen ongelukken en maakt het mogelijk om de panelen snel te plaatsen.

Is glas niet veel fragieler?

Veel mensen denken dat glaswerk breekbaar is. Hoewel het waar is dat een vat-achtige vorm van glas breekbaar zal zijn, kan glas in plaatvorm heel sterk zijn, vooral als het tegen een ander glad oppervlak steunt.

De glasplaat op de voorkant van onze mobiele telefoon is bijvoorbeeld heel dun, maar hij gaat goed mee bij normaal gebruik. Een zonnepaneel dat uit glas van goede kwaliteit bestaat, is geschikt om hagelbuien ter grootte van een pingpong bal te weerstaan. Deze hagelstenen kunnen een auto snel indeuken, maar hoge kwaliteit glas-glas zonnepanelen zijn hier tegen bestand.

Zonnepanelen op dun glas hebben ook minder last van wind, sneeuwophoping of andere spanningen.

Goede weerstand tegen elementen van de omgeving

Glas reageert niet met veel chemicaliën, en zeker niet met de elementen van de omgeving. Daarom wordt wijn in glazen flessen bewaard om er duizenden jaren in te blijven. Omdat glas niet-reactief is, zullen er geen chemische reacties optreden tussen het glas.

Langere garantie op glas-glas zonnepanelen

Van zonnepanelen is bekend dat ze in de loop van de tijd degraderen, wat betekent dat ze aanvankelijk een beter vermogen hebben dan later in hun leven. Dubbelglas zonnepanelen degraderen veel langzamer dan andere soorten, wat betekent dat het voor AEG zonnepanelen mogelijk is om garanties tot 30 jaar te krijgen.

Meer informatie over onze glas-glas zonnepanelen vind je hier.